Sprzątanie kuchni – kilka cennych wskazówek, cz. 1

środki czystościSprzątanie kuchni należy chyba do jednych z najbardziej czasochłonnych zajęć, jeżeli chodzi o utrzymanie czystości w naszym mieszkaniu. W kuchni wszędzie pełno jest bowiem ciężko dostępnych szczelin i zakamarków oraz mamy do czynienia z wieloma rodzajami powierzchni. Kupowane przez nas środki czystości powinny być odpowiednio dobierane także ze względu na fakt, że myte powierzchnie zazwyczaj mają kontakt z jedzeniem. Jakie są najbardziej efektywne sposoby mycia kuchni? O czym należy pamiętać, a jakich błędów lepiej się wystrzegać? Zapraszam do zapoznania się z przygotowaną przeze mnie listą kilu cennych wskazówek.

1. Do oczyszczenia płytek podłogowych oraz ściennych użyj ciepłej wody zmieszanej z odrobiną sody oczyszczonej. W ten sposób szybko pozbędziesz się ciężkich zanieczyszczeń powstałych np. przez zaschnięte resztki jedzenia..
2. Jeżeli po myciu w zmywarce bądź ręcznym na twoich sztućcach pozostały zacieki i plamy, możesz usunąć je za pomocą świeżego soku z cytryny. Wystraszy przeciąć cytrynę na pół, natrzeć brudne łyżki, noże czy wielodzielne, a następnie przetrzeć je suchym ręcznikiem papierowym.
3. Jeżeli twoja mikrofalówka nie posiada funkcji samoczyszczenia, istnieje inny łatwy sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ze ścianek uciążliwych zabrudzeń. Włóż do środka wilgotną gąbkę bądź ściereczkę i włącz urządzenie na 3-5 minut. Następnie odczekaj kolejne kila minut, a kiedy otworzysz drzwiczki zobaczysz, jak łatwo będzie ci pozbyć się brudu dzięki powstałej wewnątrz parze wodnej.
4. Obecnie wiele osób decyduje się na sprzęt kuchenny ze stali nierdzewnej. Jednak dopiero na późniejszym etapie przekonują się jak szybką są ta takich powierzchniach widoczne odciski palców i inne zacieki. Najlepiej więc zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednie środki czystości, ponieważ będziemy musieli ich często używać. Jeżeli jednak spodziewasz się gości, a ty nie posiadasz w domu żadnego specjalistycznego detergentu do stali nierdzewnej, możesz równie dobrze wykorzystać w tym celu oliwkę dziecięcą bądź oliwę z oliwek. Wystarczy nałożyć małą ilość na brudną powierzchnię i czystą szmatką zetrzeć wszystkie niepożądane plamy i zabrudzenia.
5. Jeżeli podczas czyszczenia lodówki często zastanawiasz się, jak długo otwarte są już poszczególne słoiki, puszki czy opakowania warto zapatrzeć się w specjalny wodoodporny mazak, za pomocą którego będziesz mogła pisać na produktach datę ich pierwszego otwarcia.
6. Wszystko musi mieć swoje miejsce. Chodzi mi również o środki czystości. Przeznacz jedną szafkę w kuchni na potrzebne detergenty, tak aby zawsze mieć je pod ręką.

Niedługo ukaże się kolejna część przydatnych wskazówek dotyczących utrzymania czystości w kuchni. Serdecznie zapraszam do śledzenia nowych wpisów na blogu!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s